Egyéb

Rövid körkép iskolánk népszerű szakköreiben folyó munkáról: a drónokról és a médiáról

Megkértem Szászné Lévai Bettinát, iskolánk tanárát, hogy foglalja össze röviden a honlapunk a népszerű drón szakkör tevékenységét.

,,Drónok
A pilóta nélküli repülő-felderítők már több, mint 50 éve köztünk vannak. Mint sok más újításnak, így a drónok polgári alkalmazásának is a hadiipar volt a kiinduló pontja.
Azok az eszközök, amelyekkel gyerekek is bátran próbára tehetik vizuális- és térszemléletüket, kifejezetten tanuló drónok. Iskolánk a békéscsabai tankerület támogatásával egy Tello….modellt kapott a 2020-21-es tanév elején. A használatát először néhány pedagógus sajátította el. A szakkörre jelentkező tanulók Szászné lévai Bettina koordinálásával ismerkedhettek meg a drónozás alapjaival.
-Az első foglalkozás egy elméleti óra volt, amin az eszköz működését, működtetésének törvényben szereplő szabályait ismertettem. a korábbi alkalmak már a gyakorlati alkalmazásról szóltak.
A szakkör résztvevői mindig párban dolgoznak. Ellenőrzik az akkumulátor töltöttségi szintjét, kapcsolódnak a mobiltelefonra letöltött applikáció segítségével a drón wifi jeléhez. Így a telefon kijelzőjén a drón szemével láthatják a világot. A páros egyik tagja a ,,pilóta”, aki vezeti az eszközt, másikuk a drónnal halad és navigálja a vezetőt. Mindketten, mindkét szerepet betöltik a foglalkozás során.
A gyerekek feladata az előkészület, a tényleges drónozás és az utómunkálatok is. Helyszínt a tornaterem ad. Szélcsendes, enyhe időben az iskolaudvaron is kipróbálták már az eszközt.
a tanév egy vizsgával zárul, így jelenleg is a vizsgapályák tökéletes teljesítésére készülnek a gyerekek. Jövőre újabb jelentkezők próbálhatják ki magukat a drónozás világában.”- zárta az ismertetést Szászné Lévai Bettina.

A média szakkör tevékenységét Vashegyi Ágnes tanárnő ismertette.
,,Média
„A tanév folyamán útjára indított média szakkör célja, hogy a jelentkező tanulók ismereteket szerezzenek a fotózás világából, s tudatosan alkalmazzák a fényképészeti eljárások során alkalmazott technikákat. Az online oktatás nem tett lehetővé személyes találkozást, de bízom abban, hogy a jövő tanévben tudjuk pótolni hiányosságainkat. Terveink között szerepel: csendéletek és tájképek fotózása, makró felvételek és portrék készítése. Próbálkozunk egyszerű kisfilmek szerkesztésével is. Természetesen nem marad ki a fotós szakkifejezések megismerése sem. a tervezésnél figyelembe veszem a gyerekek életkori sajátosságait, érdeklődési körét. Néhány szépen fotózott ismeretterjesztő filmet, érdekes filmes eljárást bemutató alkotást is megtekintünk. A csoport-sajátosságaiból adódóan –kis létszámú, jelenleg mindössze öt főből áll…”- foglalta össze Vashegyi Ágnes.
Köszönjük!
(Az interjút készítette Wojtczakné Mátra Tünde)

Még nem írtak hozzászólást! Legyél te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.