Egyéb

Jó tanulók, jó sportolók Beszélgetés Bánfi Viktória 8.e és Skorka Johanna 8.g osztályos diákokkal

Volt-e valamilyen előzménye kisebb korotokban ennek a sportkarriernek?
Viki: Korán tanultam meg járni, már pici koromban is mindenért szaladtam az anyukám elmondása szerint. Így érthető, hogy a óvodai tornafoglalkozások során kitűntem a mozgékonyságommal: lehagytam a többieket. A pajtásaimmal való játék során én mindig a fogócskát javasoltam nekik, amiben rendre megelőztem őket.
A Czina Sándor iskolába kerülésem után már alsó tagozatosként indítottak a tanítóim korosztályos atlétikai versenyeken.
Johanna: Én is imádtam fogócskázni az óvodában, és mindig a fiúkkal játszottam, nem a lányokkal babáztam. A fiúkkal már kicsi korunkban is sokat versenyeztünk, szóval bevettek maguk közé.
Alsó tagozatban Erika néni vette észre a mozgékonyságomat, és indított el a mezei futóversenyen. Eleinte az utolsó helyen végeztem egyéniben, de az idők során szépen feljöttem. Sokáig edzés nélkül futottam, mellette kipróbáltam a váltófutást, a magasugrást, sőt a kézilabdát is, ami nem tartozik az atlétikához.
Sőt, kipróbáltam a triatlont is, versenyekre is eljutottam, egyszer a 4. helyet is magaménak mondhattam, de a tovább jutásom ellenére sem mentem el a következő versenyre, így abba is hagytam.

Hogyan tudtátok felső tagozatban összeegyeztetni a sportot, az edzéseket az évről évre növekvő tananyag megtanulásának szükségességével?
Viki: Eleinte nagyon kifáradtam, és nehezemre esett a tankönyvekhez nyúlni, de 5. osztályban a szüleim válaszút elé állítottak: vagy minden energiámat a tanulásnak szentelem és abbahagyom a sportot, vagy összeszedem az akaraterőmet és jól tanulok, jól sportolok.
Rövid idő múlva észrevettem, hogy a kétféle tevékenység – a szellemi és a fizikai – remekül kiegészíti egymást. És akkor megtaláltam közöttük az összhangot, ami a mai napig is tart. Erőt merítek a sportból, ami pozitívan hat a tanulmányaimra.
Johanna: Mivel mindig jó tanuló voltam, nem okozott nehézséget, hogy folyamatosan tanuljak. Valójában a sport, az edzések, a versenyek és a tanulás nekem is kiegészítették egymást.

Ezek szerint a sportban szükséges koncentráció, összpontosítás működik a tanulás során.
Viki: Így igaz, sokat köszönhetek a sportnak.
Johanna: Igen, ezzel én is egyetértek.

Minden bizonnyal ez a középiskolai éveitek alatt is így fog működni.
Viki: Feltehetően, hiszen nem áll szándékomban az atlétikát abbahagyni, minden versenylehetőséget kihasználok majd.

Melyik középiskolában folytatjátok a tanulmányaitokat a jövő tanévtől?
Viki: A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulója leszek a jövőben – jó tanulója és jó sportolója.
Johanna: Én pedig a Táncsics Mihály Gimnázium diákja leszek a következő tanévtől.

Johanna, mik a terveid a jövőre nézve: a további sportkarrieredet Békéscsabán folytatod tovább, vagy itt Orosházán?
Én is szeretném ezt a sikerszériát folytatni a középiskolás évek alatt. Továbbra is a Békéscsabai Atlétikai Club kereteiben fogok edzeni és versenyezni, de gondolom a gimnázium csapatában is részt veszek majd versenyeken.
Szeretném, ha az edzőm továbbra is Urbanikné Rosza Mária lenne, akihez nagyon kötődöm. Számomra ő példakép, mivel hosszútávú távgyaloglóként jelentős sportkarriert tudhat maga mögött.

Lányok, az eddigi eredményeitekhez gratulálunk, a jövőben pedig további sok sikert kívánunk!
Viki, Johanna: Köszönjük szépen!

dav

dig

Még nem írtak hozzászólást! Legyél te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.