Közlemények

Iskolapszichológus tevékenységei digitális munkarend idején

Az iskolapszichológus (online) tevékenységei a tantermen kívüli digitális munkarend idején (a Magyar Pszichológiai Társaság Iskolapszichológia Szekciójának és az ELTE Országos Iskolapszichológus Módszertani Bázisa szakmai ajánlásai alapján)
Tevékenységi formák: 1. A folyamatban lévő csoportok, egyéni esetek, konzultáció továbbvitele szakmai szempontok, igény és szükséglet szerint, online formában. A folyó tevékenységekben az érintettek értesítése (honlap, illetve krízis esetén- lásd 2. pont) a digitális munkarend alatti munkáról. 2. Krízisintervenció diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak a bezártság és a rémhírek okozta szorongás enyhítésére az egyéni segítő beszélgetés online formáival.
Az online (szinkron) jelenlét időtartama: A tanulók, szülők, pedagógusok számára az iskolapszichológus online elérhetősége: Minden munkanap: de 9:00 – 11:00 óráig du 14:00 – 16:00 óráig Kommunikációs csatornák: Facebook: Orosházi Vörösmarty (Iskolapszichológus) Email: ip@vmoh.hu
A tanulók és szülők támogatása: 1. Az otthoni élet megszervezése, a napirend, a ritmus fenntartásának segítése életvezetési készségfejlesztés (különböző életkorúaknál más-más eszközökkel). 2. Önálló tanulást támogató anyagok továbbítása a diákok, szülők felé (pl. konkrét tanulás módszertani segédletek, digitális platformok). 3. Aktuális információk, tartalmak– vagy hasznos tartalmakhoz linkek – közzététele, aktuális témák feltöltése a diákok, szülők számára a Facebook oldalon. 4. Tanulást segítő módszerek közzététele (pl. „napi tippek” formájában), hogy a tanulók új ötleteket, szempontokat, jó gyakorlatokat kapjanak, amit kipróbálhatnak. 5. Egészségfejlesztés (pl. az aktuálisan járvánnyal kapcsolatos ismeretek és a megelőzéshez szükséges módszerek), hasznos szabadidő eltöltési oldalak ajánlása. 6. Szorongást csökkentő üzenetek posztolása, hasznos linkek megosztása diákok, szülők felé. 7. Források, javaslatok közzététele támogatást jelentő, érzelmi áthangolódást segítő, megküzdést fejlesztő mondanivalóval vagy hatással bíró szabadidős elfoglaltságokhoz.
A pedagógusok támogatása: 1. Segíti a pedagógusokat konkrét ötletekkel, tudással és hatékony tanulást segítő módszertani ötletekkel. 2. Általános iskola alsós tanítók számára keres fejlesztő online platformokat, amelyeket a diákokkal együtt használhatnak. 3. Pedagógiai eszköztár és készségek fejlődését szolgáló inspirációk közvetítése: megfelelő szakcikkek vagy módszertani források listáinak összeállítása és közvetítése, mentálhigiénés rekreációs javaslatok. 4. Aktuális információk, tartalmak– vagy hasznos tartalmakhoz linkek – közzététele, aktuális témák feltöltése a pedagógusok számára a Facebook oldalon. 5. Szorongást csökkentő üzenetek posztolása, hasznos linkek megosztása a pedagógusoknak.

Még nem írtak hozzászólást! Legyél te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.